Selecteer een pagina
Wie wel eens met de trein reist, heeft hem wel eens zien staan: de piano in de stationshal. En iedereen die wil, mag erop spelen. Bij de officiële opening van het nieuwe station in Breda, zal de piano dan ook niet ontbreken.

Net als een station verbindt muziek mensen met elkaar. De piano’s op de stations laten dit heel duidelijk zien getuige de vele filmpjes die te vinden zijn op YouTube. Tijdens de openingsshow van station Breda zullen 15 pianisten (10 reizigers en 5 docenten van de Nieuwe Veste), een koor van het Fontys Conservatorium, het Breda’s Brass Quintet en de Bredase slagwerker Chris Strik een speciaal voor het station gearrangeerd muziekstuk spelen gecomponeerd door Erik Vlasblom. Jan Beuving schrijft er een liedtekst bij.

Om pianisten te vinden, hebben we reizigers via social media en posters bij de stationspiano van Breda opgeroepen om zich aan te melden om auditie te komen doen. In een week tijd werden we overspoeld met enthousiaste aanmeldingen. Uiteindelijk deden meer dan 30 reizigers variërend in de leeftijd van 8 tot 60+ mee aan de audities. In drie groepen deden ze auditie en slechts 10 van hen maakten kans op een rol in de officiele openingsshow. Een pittige opdracht voor de jury bestaande uit Erik Vlasblom (componist),  Karina Rombouts (Nieuwe Veste) en Peter Jeucken (gemeente Breda). Drieenhalf uur lang hebben ze geluisterd naar elke deelnemer die drie minuten de tijd kreeg om iets van zijn of haar keuze te spelen. Jazz, klassiek of pop, dat maakte niet uit.

Aan het einde van de dag konden we de 10 gekozen pianisten bekendmaken.:

Reinier Vaneker (57 jr. Almere)
Anna van Doorn (12 jr. Breda)
Licia Wu (8 jr. Breda)
Manon Berendschot
Stan Veldhuis (12 jr. Breda)
Michiel Corstanje (34 jr. Breda)
Thomas Mineur (15 jr. Teteringen)
Jacco Baas (15 jr. Barendrecht)
Rick Hoogendoorn (17 jr. Zaltbommel)
Boris Zwaan (18 jr. Breda)