Selecteer een pagina

MonumentenNACHT Breda

Foto: Ramon Mangold/Pix4Profs

65 gelukkigen, 1 nacht, 100% bijzonder

Neerstrijken in de nissen, wegdromen in de kapellen, of een dutje doen onder het orgel. Het kon allemaal tijdens de allereerste MonumentenNacht in Breda. Een gezamenlijk initiatief van de organisatie (Studio ZóoLies en Stroom) van Open Monumenten Dagen Breda en de Grote Kerk Breda.

Speciaal voor de gelegenheid opende de Grote Kerk haar nachtelijke deuren waar men voor één keer in de geschiedenis van de Grote Kerk een bijzondere slaapplaats mocht uitkiezen en kon genieten van een nachtelijk programma met muziek en dans en niet te vergeten een uitgebreid ontbijt.

Primeur

Niet eerder was het mogelijk om te slapen in de Grote Kerk. Ieder jaar zetten we ons met de Open Monumentendagen Breda in om het publiek te trakteren op een compleet programma dat steeds opnieuw verrast en vernieuwing brengt. Deze unieke ervaring past daar prachtig bij en stimuleert mensen bovendien om Vriend te worden van de Grote Kerk, waarmee behoud van dit iconische monument gesteund wordt.

Iedereen die Vriend is van de Grote Kerk kon zich inschrijven (www.wordvriendvandegrotekerk.nl). Uit de aanmeldingen werd op basis van loting een selectie gemaakt.

Programma

De uitverkoren gasten werden op zaterdagavond 8 september om 22.30 uur verwelkomd, waarna zij getrakteerd werden op een nachtelijk programma. Zo was het mogelijk om de toren te beklimmen en eenmaal boven te genieten van het uitzicht op ‘Breda by Night’. Aansluitend was er een muzikale vertolking van het stuk Canto Ostinato van componist Simeon ten Holt, uitgevoerd door organist Aart Bergwerff. Samen met een derwisj dansuitvoering door Kadir Sonuk werd het een mystieke ervaring. De volgende dag werd na een wake up call met ‘zachte muziek’ en een stevig ontbijt de MonumentenNACHT klokslag 09.00 uur weer afgesloten.

Een impressie

Foto’s: Danny Touw