Selecteer een pagina

Officiële opening station Breda

Foto’s: Jimke Joling

opdrachtgevers

medewerkers

maanden voorbereiding

Opdracht

In opdracht van gemeente Breda, ProRail en NS hebben we met veel plezier de productie van de officiële opening van station Breda op ons genomen.

Een half jaar hebben we er aan gewerkt en op 8 september 2016 was het dan zover: station Breda werd feestelijk en muzikaal geopend! Staatssecretaris Sharon Dijksma verrichte samen met burgemeester Paul Depla van de gemeente Breda, gedeputeerde Christophe van der Maat, CEO Roger van Boxtel en president-directeur Pier Eringa de opening.

Uniek

Station Breda is uniek in Nederland, omdat het niet alleen een station is voor treinen. Het omvat een ov-terminal met zes sporen, een busstation, 22.000 vierkante meter kantoorruimte en 150 woningen. Op het dak is ook nog eens parkeergelegenheid voor 720 auto’s en in de ondergrondse passage zit 9000m2 detailhandel en voorzieningen.

Verbinding

Keyword voor de officiële opening van het station Breda was dan ook het woord verbinding. Dit nieuwe station verbindt allerlei functies en mensen met elkaar. Net als een station verbindt muziek ook mensen met elkaar. De piano’s op de stations laten dit heel duidelijk zien getuige de vele filmpjes die te vinden zijn op YouTube.

Tijdens de openingsshow van station Breda hebben we dit gegeven uitgewerkt en speelden 15 pianisten (10 reizigers en 5 docenten van de Nieuwe Veste), een koor van het Fontys Conservatorium, het Breda’s Brass Quintet en de Bredase slagwerker Chris Strik een speciaal voor het station gearrangeerd muziekstuk spelen gecomponeerd door Erik Vlasblom. Jan Beuving heeft er het prachtige lied ‘Breda’ bij geschreven. Naast de muziek kon er ook naar de tissue act gekeken worden van Melinda Meijs. Meike de Jong nam de presentatie van de opening van station Breda voor haar rekening.

Hele dag feest

Naast de officiële opening hebben we voor de reiziger een compleet amusementsprogramma georganiseerd in de vorm van dans, muziek en theater. Officiële genodigden hadden voorafgaand aan de opening nog een bijeenkomst. Deze vond plaats in een van de nog leeg staande casco’s van het station. Later in de middag was er nog een bijeenkomst voor medewerkers.

Aankleding

Om reizigers en inwoners van Breda te feliciteren met het nieuwe station hebben we grote banners opgehangen in de speciale huisstijl (die gebruikt wordt voor stations openingen) van NS en ProRail. De vormgeving was in handen van Nine | Creative Agency.

 

Foto: Jimke Joling

Foto: Jimke Joling

Een impressie

Verslag van BredaVandaag : Breda Vandaag Video

Foto’s Jimke Joling